Individual Videos for Individual Posts- Sydney Theme

Hi Team,

I am using the Sydney framework. The concept of my blog is such that for each blog or story that we publish, we attach a youtube video for it.

Now I have tried to use several plugins but all that they do is allow me to make a video gallery. I do not want that.

Please suggest how I can achieve this.

Thanks,

Kleio

Hello Kleio,

Doesn’t regular video embed work for you?

https://codex.wordpress.org/Embeds

Regards,
Kharis

Thanks Kharis,

I had tried to do that yesterday but it didn’t work on a post.

However, the same video is working on another post.

I will try some more if I have any more issues I will get back to you.

One more thing, how can I make the video appear on only one side of the page rather than take the whole page?

Hello there,

Wrap your video with this code to limit the video width.


<div style="width:400px; max-wdith:100%;">
Your video embed goes here
</div>

So it’ll look something like this:


<div style="width:400px; max-wdith:100%;">
https://www.youtube_com/watch?v=_tpcHN6ZtKM
</div>

Regards,
Kharis

Hi Kharis,

Thank you for the code. However it doesn’t help. here is the link to the article so that you can get a clearer picture of what I am talking about.

Some part of the code you shared is visible on top of the video. The video ideally should be one one side and the writing continues but that is not how it appears. Also the video does not play on its own either.

Here is the link

Hello there,

To insert an HTML code within your post content, you’ve to switch to Text editor mode instead of visual, once you’ve inserted it, you can back to visual mode.

Regards,
Kharis

Thanks, Kharis,

It looks good now.

How do I make the video play automatically?

Hello there,

By default, there is no an option to autoplay the video. You’ll need extra code or use this plugin. I haven’t tried it yet. Hopefully it could work.

Regards,
Kharis

Thanks again:)

Unfortunately, this plugin did not work.

Hi Kharis,

Thank you for your guidance.

I have finally been able to resolve the autoplay issue. I researched and downloaded this plugin https://wordpress.org/plugins/tags/autoplay/, put in my youtube api and I can now see a tab near media to add my video. I have made changes in the settings of the plugin and I am able to autoplay the YT Videos.

I am happy to report that the plugin is compatible with the world’s best WP Theme- Sydney.

Cheers!

Kleio